Yalova’nın Çiftlikköy ilçesinde yaşayan hidrolik ustası Salih Çakan (62), atölyeye dönüştürdüğü evinin bir bölümünde, teknesinin hem karada hem de denizde yol alabilmesi için hidrolik sistem geliştirdi.
Emekli olunca herşeyin bitmediğini üretime devam edilebileceğinin göstergesi Salih usta. Tekneyi denize indirmek, sonrasında denizden çıkarmak zahmetli iş olunca hidroliği de bilen birisi Salih Çakan, tamamen kendi ihtiyaçlarını karşılamak için hem karada hem denizde gidebilen bu tekneyi icat etti. Teknesine patent alan Salih bey, destek verilse yurtdışından 10 kat daha ucuza bu tekneyi satışa sunabilirim diyor. Salih Çakan ile irtibata geçmek için [email protected] mail adresini kullanabilirsiniz.
Salih usta’nın kendi web sitesi www.hidrobotmarine.com ’dan Hidrobot’un nasıl doğduğunun hikayesi:
Merhabalar , ben Salih Çakan.
2004 yılında emekli olup İstanbul’dan ayrıldım ve Yalova Çiftlikköy’e yerleştim. 2005 yazında gördüğünüz tekneyi satın alıp emekliliğin tadını çıkarmaya başladım. Zaman içinde tekneyi denize indirme ve karaya çıkarma işlemi sorun olmaya başlayınca 2008 yılında Yalova limanında yer bulup tekneyi limana bağladım. İlk zamanlar güzeldi ancak limana gidiş gelişler sorun olmaya başladı. Otoparklar kalktı, teknenin yanına zor gider gelir oldum. 2011 yılında tekneyi evin bahçesine aldım ve epeydir kafamda düşünmüş olduğum hidrolik sistemi tekneye adapte etmek için kolları sıvadım. 2012 Mart ayında ciddi olarak işe koyuldum. Gemi inşaatı mühendisi büyük oğlum ve makina üzerine doktorasını yapmış iş arkadaşının da yardımlarıyla bir dizi hidrolik hesaplardan sonra deneme yanılma yöntemini de kullanarak kafamda tasarladığım ürün aşağı yukarı su yüzüne çıkmaya başlamıştı. Temmuz 2012 yılında patent başvurusunda bulundum. Bu süreç içinde çalışmalarım devam etti ve resimlerdeki tekne ortaya çıktı.
Bu tekne prototip değil tamamen deneme amaçlıdır.
Şimdi prototip geliştirip bundan biraz daha uzun ve geniş, tamamen amfibi araç olacak ve kullanıcıların tüm ihtiyaçlarını en iyi ve en ekonomik şekilde karşılayacak bir tekne tasarımına doğru hızlı bir çalışma yapıp sizlerin beğenisine sunmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. İlgileriniz çalışmalarımızın ana kaynağı olacaktır.
Amacım emekli esnaf kesimine denizi daha çok sevdirmek, zorlukları asgariye indirerek tekne kullanımını zevk haline getirmektir.
İstihdam ve ihracat en büyük idealimdir. İç ve dış talep olacağı inancındayım.
Cep telefonunuzdan giriyorsanız resimleri sola kaydırarak galeriyi gezebilirsiniz.