Şimdiye kadar üretilmiş en büyük uçak olan “Antonov An-225” 1988’de uçmaya başlamıştır.
Şimdiye kadar sadece 1 adet üretilmiştir.
Sovyetler Birliği zamanında uzay mekiği “Buran”ı taşımak için üretilmiştir

Buran’ın üretildiği yerden Kazakistan’daki Baykonur uzay üssüne taşınması ve bakımı için geri getirilmesi planlanıyordu.

Sovyet hükümeti Antonov Tasarım Bürosu’ndan uzay mekiğini taşıyabilecek kadar güçlü bir uçak geliştirmesini istedi. Uçak 1988 yılında tamamlandı.

Sovyetler Birliği 1991 yılında dağıldıktan sonra yeni Rus yönetimi 1992 yılında uzay mekiği programını iptal etti. Bu ikonik uçak da bu nedenle atıl kaldı.

Çünkü sıradan yükleri taşımak için bile fazla büyük ve masraflıydı. Sadece uçurulması için bile en az 20 mürettebat gerekiyordu.
Sovyet hükümetinin istediği, üretim hattındaki ikinci An-225 ise bu nedenle hiç tamamlanmadı. 20 yıl hangarda bekledikten sonra bir İngiliz taşımacılık şirketi tarafından satın alındı. Modernize edilip 2001 yılında tekrar kullanılmaya başlandı.
Günümüzde tanklar, lokomotifler, dev enerji tribünleri gibi yüklerin taşınmasında kullanılıyor.

Havacılık tarihinde efsane olan Antonov An-225 6 motorludur. Burnundan kuyruk ucuna uzunluğu 84 metredir. Kanat açıklığı 88 metredir.
Boş ağırlığı yaklaşık 280 tondur.
300 ton yük taşıyabilir. Toplam uçuş ağırlığı 580 ton oluyor ve bu özelliği An-225’e dünyanın en güçlü uçağı olma özelliğini de kazandırır.
Boşken 15 bin km, tam yüklüyken ise 4 bin km yol kat edebilir.
Antonov An-225, 4’ü önde 32 tekere sahiptir. Bu sayede kötü zeminli pistlerde de çalışabilir.